miercuri, 15 iulie 2015

Cimitirul Dumbrava din Buzău și mormântul mamei cu cei șase copii


Digital
Cimitirul Dumbrava din Buzău, cel mai vechi din municipiu, este un adevărat muzeu cu importante monumente funerare, unele dintre ele învăluite în mister. Aici se află un vechi şi straniu mormânt al unei mame, despre care se pune că a murit plângând, după ce i-au murit toţi cei şase copii.Mormântul se află la mijlocul cimitirului Dumbravă din Buzău şi este vegheat de un ansamblu statuar, colorat strident, care înfăţişează o mamă în mărime naturală, ce-şi strânge la piept cu disperare cei şase copilaşi.Lipsa unor informaţii precise a lăsat loc de interpretări, fapt care a lăsat loc în conştiinţa colectivă ideii că acesta este unul dintre locurile blestemate din România. O legendă urbană spune că ar fi vorba despe o femeie blestemată, careia îi mureau copiii la scurt timp după naştere, chiar de Crăciun fără ca vreun doctor să o poată ajuta.După şase prunci pierduţi, se spune că mama a murit şi ea, plângând şi a fost înmormântată alături de copiii ei. Alţii spun că statuia aminteşte de un episod sângeros, în care soţul şi-ar fi omorât întreaga familie deodată. O a treia variantă a legendei spune că toţi copilaşii, împreună cu mama lor, ar fi murit otrăviţi cu ciuperci.Peste câteva decenii locul de veci a fost vândut. Noii proprietari au încercat să demoleze ansamblul sculptural. Însă, după primele lovituri de târnăcop date în trupurile de piatră, muncitorii au renunţat. Oamenii din zonă spun că lucrătorilor li s-a făcut milă şi n-au mai putut continua. Statuia a rămas în picioare şi azi. Se spune că locul ar fi bântuit şi că, în zilele foarte liniştite, răsună din mormânt plânsetele copiilor care au fost îngropaţi împreună cu mama lor.

sursa: www.turismistoric.ro

9 comentarii:

  1. sfâsietor!... oricum o fi fost, atunci când se prapadeste un copil, nu exista durere mai mare, dar familia în care se dic 6 copilasi, acol este nenorocirea nenorocirilor!
    PS: asa un monument a costat precis o gramada de bani, oare cine a platit?!

    Pup draga mea draga. Somn usor ☺

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce destin tragic pentru o femeie sa-si piarda pruncii prin moarte... Ar fi interesant ca cineva "sa mearga pe fir" si sa afle istoria mormantului; pe placa pare sa fie scris numele unui preot decedat si ingropat acolo, mort in 2001 (ma gandesc ca ar fi scos placa daca e unul dintre noii proprietari)
    Povestea mi-a amintit crima unei drogate din Utah care si-a ucis toti cei sase bebelusi... :(
    *
    Sa ai o zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Oricum ar fi fost este o poveste trista :(. Interesant articol, nu stiam despre statuie si mormant.
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Of, ce poveste tragică! Iar cimitirele vechi sunt pline de asemenea "poveşti" de viaţă, al căror final se găseşte într-un loc de veci şi o cruce sau un monument care veghează în tăcere, peste timp...
    Numai bine, dragă Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. aceasta stranie poveste m-a tulburat...
    oricum, cand vom mai avea drum prin Buzau, o sa cautam acest monument funerar...
    si cine stie, poate cu putin noroc o sa si gasesc pe cineva care stie mai multe :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Adevarat, iti rascoleste tot sufletul,acest grup statuar,de o naivitate care adanceste misterul mortii acestor ingerasi si a mamei lor.
    Am o buna prietena,ce se trage din Buzau si,povestea fiind veche,am sa o rog sa caute raspunsuri...
    Tragica istoria,oricum ai lua-o.
    Week-end placut !

    RăspundețiȘtergere
  7. Oricare ar fi legenda mai aproape de adevăr , tot trista e povestea....
    Te pupacesc și weekend superb Îți doresc!:)

    RăspundețiȘtergere