marți, 1 mai 2012

Mititeii de altadata

E trecut de miezul noptii deci oficial este 1 Mai...si ce e mai placut de facut la o astfel de sarbatoare decat un gratar la padure,bere rece si...si niste mititei picanti si suculenti care sa sfarie voiosi pe gratarul incins...
Curioasa cum sunt, am vrut sa stiu ce e cu mititeii astia si de unde au aparut ei...si uite ce am aflat...

A fost odata ca niciodata un restaurant in centrul vechi al Bucurestiului de altadata. La Iordachi sau La o idee era restaurantul lui Iordache Ionescu unde din meniu nu lipseau carnatii la gratar. Legenda spune ca intr-o seara cu multi musterii, restaurantul a ramas fara materia prima pentru carnati si anume fara mate. Patronul restaurantului a fost astfel obligat sa puna carnea direct pe gratar. Pentru consistenta, Iordachi a adaugat amestecului de carne cateva condimente si bicarbonat si i-a facut mai scurti decat carnatii obisnuiti.
Succesul mititeilor a fost enorm si au devenit din aceea seara specialitatea casei si unul dintre simbolurile culinare ale Romaniei. Asadar, pe strada Covaci , caci acolo se afla restaurantul, s-a nascut cea mai cunoscuta specialitate culinara romaneasca. Acest preparat inedit pentru acele vremuri a primit numele de "mic" de la umoristul Nicolae T. Orasanu, care frecventa restaurantul lui Iordachi.
In Bucurestiul de altadata existau numeroase restaurante si carciumi unde mititelul era specialitatea casei. Celebrul mic ajunsese motiv de competitie intre restaurante, care isi ademeneau musteriii cu cei mai buni mici, preparati dupa retete originale. La Bufet, actualul Casa Doina, la Caru' cu bere, la Terasa Otetelesanu, Hanul lui Manuc , Hanul cu Tei, Hanul Kretulescu, la Restaurantul Gambrinus, la Gradina lui Iovan sau la Gradina Tei se serveau mici cu bere.
Chiar si cele mai fandosite domnite veneau la Gradina lui Iovan pentru o portie din cei mai buni mici din Bucuresti. Insotiti de o halba cu bere rece, micii erau adevarate delicii culinare si  momente de rasfat pentru orice mesean. Se pare insa ca cei mai buni mici din Bucuresti erau cei preparati la Caru' cu bere, dupa o reteta veche.
Dintr-o scrisoare de la 1920, scrisa de maestrul gastronom de la Caru' cu Bere, aflam secretul celor mai laudati mici ai Bucurestiului interbelic.
"Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, in stare finita de sapte pana la opt centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare intre mese la o halba de bere, ori ca entree, ori ca fel de mancare de sine statatoru. Cum le spune si numele, sunt niste rulouri mici, fiind si numiti astfel: mici, in Regat, din carne cu mirodenii, avand menirea sa incante gustul mesenilor. Se servesc numai proaspat prajiti pe gratar de jar, fie cu tacam, ori la scobitoare sub forma de gustare."

sursa: www.acasa.ro


25 de comentarii:

  1. Phii, buna dimineataaaaaa!
    Asa da inceput de luna ... privighetorilor... dar daca stau si ma gandesc, mai frumoasa e muzica dupa o asemenea desfatare!
    Multam!

    Am voie sa carcotesc?
    despre cine e vorba: "Chiar si cele mai fandosite domnite"... Vreau nominalizari! :))

    Ia sa te vad acu`: din ce lemn e recomandat jarul?

    Fifty-fifty: tu dai "gratarul", eu dau... lautarii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna dimineata si tie :)
      nu stiu care erau cele mai fanosite domnite pe la 1920 dar de existat existau sigur :))
      despre jar si gratar...dragul meu, din cate stiu eu de gratar se ocupa barbatii asa ca la aceste intrebari cred ar trebui sa cunosti raspunsul :D
      eu am sa gust micii ca sa nu zici ca sunt fitzoasa :))

      Ștergere
  2. Bună scumpo!
    Arată super poza ta...
    deși am mâncat ieri o porție nu aș refuza și astăzi una!
    Îți doresc o zi de 1Mai cât mai frumoasă!
    Te pupic dulce!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o zi de 1 Mai cat mai vesela iti doresc la randul meu...pup si eu :)

      Ștergere
  3. Mi-ai adus aminte de vremurile in care mergeam cu tatal meu in piata la Matache Macelaru' sa "potolim" niste mititei. Mama prefera sa-i prepare acasa, avea reteta ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cand eram mica bunicul meu facea la fel ca tine si tatal tau...tot pe la Matache mergea sa guste micii, ocazie cu care facea si piata :)

      Ștergere
  4. au trecut aproape 5 anisori de cand nu am mai mancat mici. e greu prin tari straine :)). la tv cand vad puzderia de fum si oameni pe la iarba verde, parca imi vine pofta de un micutz :). zi faina...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. lasa geanina,cand vii acasa o si gusti mici pe saturate :)
      pup si eu,o zi vesela iti doresc la randul meu :)

      Ștergere
  5. Nici nu s-a crăpat bine de ziuă că, iată, Pandhora a şi dat semnalul de aprindere a grătarelor pentru mici.Pofticioasă cum e, cred că nu a dormit toată noaptea la gândul aromelor de mici ce vor pluti în aer astăzi, toată ziua, odată cu fumul mai mult decât apetisant şi atrăgător generat de ispitele sfârâinde molcom şi vesel când pe o parte, când pe alta...
    Azi compoziţia micilor parcă nu mai e aceeaşi.Ştiu însă de la un vechi grataragiu că înglobează, în anumite proporţii, trei feluri de carne: de porc, de vită şi de oaie.Se pare că oaia dă savoarea lor specifică.Eu prefer micii suculenţi, tăvăliţi prin niţel muştar, dar neapărat serviţi cu...scobitoarea.
    Poftă bună alături de o bere rece la iarbă verde! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. recunosc ca sunt o maaare pofticioasa cand vine vorba de mici si cred ca nici tu nu esti altfel :))
      in loc de padure azi o sa mergem probabil la o serbare campeneasca...micii nu lipsesc de acolo niciodata :))

      Ștergere
  6. Sa stii ca m-ai convins care va fi meniul de azi...

    RăspundețiȘtergere
  7. offf...nu mananc mici, dar ma multumesc cu mirosul si cu fumul :)

    RăspundețiȘtergere
  8. nu prea ma dau in vant dupa mititei... daca mananc 2-3 pe an! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vai vai...ma ingijorezi:D
      mie imi plac dar nu m-am candit cu ce frecventa ii manac...dar cred ca nu cu mult diferita de a ta :))

      Ștergere
  9. eu legume la gratar am mancat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acum ce sa-ti spun...daca asta ti-a fost pofta...sa-ti fie de bine :)

      Ștergere
  10. mmmm...bun,bun... :))...am testat ieri seara cu prietenii- deliciosi, mai ales ca erau si "vorbiti" (amintiri, planuri, atmosfera calda)!!! :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Ooo. ce dor mi-e de niste mititei ...

    RăspundețiȘtergere